Emigratie van onze Ragdoll Cattery naar Christchurch, Nieuw ZeelandAl in de jaren ’90 hebben we de gedachten gehad om te emigreren, maar dit is in de ijskast gestopt en in mei 2005 begon het toch weer een beetje te kriebelen. We zijn onze plannen gaan uitwerken en daarbij stond het vast dat we onze katten mee zouden nemen. Dit emigratieproces vergde een enorme voorbereiding voor zowel onszelf als voor onze katten.

In 2006 hebben we de beslissing genomen en zijn we met het uitvoeren van onze emigratie begonnen, we hadden inmiddels de beslissing genomen om naar Nieuw Zeeland te verhuizen, op het zuider eiland naar de plaats Christchurch.

In maart 2006 was er een emigratiebeurs in Nieuwegein waar we een informatie brochure van Animals to Fly/DTC hebben meegenomen. Deze organisatie verzorgt het transport van de katten van deur tot deur, dit leek ons een goede organisatie die een hoop zorgen uit onze handen zou nemen.
In april 2006 hebben we contact opgenomen met Animals to Fly/DTC met het verzoek ons meer informatie toe te zenden over het emigreren van onze katten.

 

De eerste echte stap

In februari 2007 hebben we de eerste stappen ondernomen voor de emigratie van onze katten naar Nieuw Zeeland. Het komt er op neer dat je minimaal 6 maanden en 3 weken voor vertrek moet beginnen met de Rabiës inenting (uiteraard nadat ze gechipt zijn, onze katten waren al gechipt). Een kat moet minimaal 9 maanden oud zijn op de dag van vertrek uit Nederland. Toen we onze dierenarts (Dierenkliniek Walenburg te Rotterdam) op de hoogte brachten van onze plannen stond hij erg verbaasd te kijken. De dierenarts  reageerde er ook erg leuk op, hij en zijn vrouw komen zeker in de toekomst ons opzoeken in Christchurch, Nieuw Zeeland. De bedoeling was om de Maine Coon Dunya en de Ragdolls Jane, Cherish, Bon Jovi, Daisy, Mary Anna en Kylie mee te nemen. We zouden dan Daisy en Mary Anna voor de fok hebben, welke gecombineerd kunnen worden met Bon Jovi. Deze poezen kunnen goed met elkaar opschieten en dat is noodzakelijk omdat ze in het quarantainecentrum  één verblijf delen (met een uitloop naar een buitenverblijf) voor een periode van 1 maand. Bon Jovi zou een eigen verblijf krijgen en bij het quarantainecentrum werd ons gezegd dat hij extra aandacht zou krijgen van de verzorgers.

Uiteindelijk hebben we besloten om Kylie niet mee te nemen omdat zij traanoogjes had en dit zou moeilijkheden kunnen opleveren bij de gezondheidscontrole en het quarantainecentrum. Wanneer 1 van de katten niet voor de volle 100% gezond is, moeten alle katten langer in quarantaine blijven. Ook al is het het traanoogje te verklaren, we hoorden dat dit toch problemen op zou kunnen leveren We hebben een liefdevol huis voor Kylie gevonden. Ook Mary Anna ging helaas niet mee omdat zij vroegtijdig kwam te overlijden, dit heeft ons veel verdriet gedaan, we hebben haar laten cremeren en een mooi urntje voor haar uitgezocht. Volgens het verhuisbedrijf gaf het geen problemen om een urntje met as te importeren. Ook hebben we Sydney, onze eerste Ragdoll die al een aantal jaren geleden was overleden opgegraven (in eigen tuin) en alsnog laten cremeren. Ook voor haar hebben we een urntje uitgezocht. Nu zullen Sydney en Mary Anna toch bij ons zijn! We hebben ook nieuwe eigenaren gezocht en gevonden voor de katten die wat minder goed met elkaar overweg konden, dit was geen gemakkelijke stap maar we hebben voor de katten een liefdevol huis gevonden.

Van de Rabiës inenting hadden 2 van onze katten een ent-reactie gekregen, ze hadden beiden wat overgegeven en één van die twee was zelfs chagrijnig. Na 3 weken ontvingen we de uitslag van de Rabiës test (Rabiëstiter), prima. Goed nieuws, toen konden we verder met het stappenplan.

Voor het invoeren van katten in Nieuw Zeeland heb je een invoervergunning nodig. Hiervoor heb je de uitslag van de Rabiës test (Rabiëstiter) nodig, een reservering in het quarantaine centrum en een legalisatie van de VWA. Om een reservering in het quarantainecentrum definitief te maken wordt er een contract door hun opgesteld. Ook moet er een invoervergunning ingevuld worden met alle gegevens van de katten.
Begin april 2007 hebben we al het gelegaliseerde papierwerk (door de VWA) gekopieerd en op de post gedaan naar de MAF (Ministry of Agriculture and Forestry, New Zealand), voor er bericht is van deze organisatie kan het zo’n 4 tot 6 weken duren.

 

Belangrijk bericht vanuit Nieuw-Zeeland!

Eind april 2007 kwam de envelop van de MAF binnen: we hebben de vergunning om de katten te importeren! Bij 1 van de katten stond een foutje in het chipnummer en halverwege mei 2007 kwam de nieuwe importvergunning binnen.

In mei 2007 kwamen er ook verhuisbedrijven om offertes te maken, voor Nieuw Zeeland gelden strenge invoerbepalingen en dat houdt in dat niet al onze kattenklimmeubelen mee mochten. We hebben een paar nieuwe klimmeubelen bij CatPalace gekocht met daarbij een declaratie van behandeling van het hout. Walter Boekestein had speciaal hiervoor een certificaat geregeld. Zo is het mogelijk om kattenklimmeubelen toch mee te verhuizen want zulke geweldige klimmeubels vind je nergens!
Medio juni 2007, goed nieuws, het transport van de katten is geregeld via Animals to Fly/DTC. Op 1 oktober zullen ze opgehaald worden.

In de maand september 2007 zijn we regelmatig met de katten naar de dierenarts geweest voor de vervolgstappen van de invoerbepalingen: nogmaals een Rabiës test (Rabiëstiter), diverse testen of de katten geen wormen hebben, diverse malen ontworming en antivlo met daarbij een enorme stapel aan papierwerk om in te vullen. Dit is een tijdrovende en uiterst secure klus. Na het invullen van het papierwerk moet de VWA alles controleren en tekenen, wat zij een bepaald aantal dagen voor vertrek doen.

DTS auto

Op 1 oktober 2007 zijn de katten thuis opgehaald door Animals to Fly/DTC, zij verzorgden de laatste stap van het papierwerk, op 2 oktober 2007 vlogen ze via Maleisië (Kuala Lumpur) naar Christchurch in Nieuw Zeeland. Na een zeer lange reis en een vertraging van 24 uur (wegens technisch mankement aan het vliegtuig) zijn de katten in het quarantaine centrum aangekomen. Tijdens de vertraging in Kuala Lumpur zijn de katten uitstekend verzorgd.

Ragdoll in DTS auto

De wetgeving in Nieuw Zeeland is dat de katten 30 dagen in quarantaine moeten. In het quarantainecentrum zijn de katten goed verzorgd. Wij hadden zelf al een keer een bezoek gebracht aan het quarantainecentrum (tijdens een drieweekse vakantie) om kennis te maken met de verzorgers, een rondleiding te krijgen en wat mandjes achter te laten. Ons werd verzekerd dat Bon Jovi extra aandacht zou krijgen omdat hij een eigen verblijf zou krijgen.

Onze katten quarantaine centrum

Ze hadden de beschikking over een binnen- en buitenverblijf en de poezen konden gewoon bij elkaar verblijven. Wij zijn zelf 24 oktober 2007 aangekomen in Christchurch, Nieuw Zeeland en gelukkig mochten wij gewoon de katten bezoeken tijdens hun verblijf in het quarantainecentrum. We waren zo blij onze katten weer te zien en te mogen aaien. We merkten aan onze katten dat ze het prima naar hun zin hadden gehad en de nodigde aandacht hadden gekregen.

 

Tijdelijke woning

We hebben bijna een jaar bij een Nederlandse mevrouw ingewoond waar de katten het ook naar hun zin hadden.

CatPalace klimmeubel voor onze Ragdoll en Maine Coon Toen eenmaal onze verhuiscontainer aankwam en ons nieuwe huis ingericht was herkenden ze ook onze meubelen weer, de bank werd meteen in beslag genomen, alsof ze daar gisteren nog op hadden gelegen i.p.v. een jaar geleden en ze zaten zo heerlijk in het zonnetje op de nieuwe klimmeubels van CatPalace!
Nu we achteraf terug kijken op de emigratie zijn we heel erg tevreden hoe het allemaal gelopen is maar dit komt in het bijzonder door dierenkliniek Walenburg met (met dierenartsen Emil en Tom en alle assistentes) en Animals to Fly/DTC, die wij hierbij speciaal willen bedanken voor hun bijdrage aan de geslaagde verhuizing van onze katten.

 

Terugblik op de verhuizing

Neem vooral genoeg tijd om alles te informeren, houd je aan het strakke schema voor alle vaccinaties/testen van de katten; dan komt het allemaal prima voor elkaar en is het uitstekend te doen. Het emigreren van katten is zeker geen goedkope grap, houd rekening met kosten voor dierenarts, een bedrijf dat alles regelt voor het transport, het quarantaine centrum, de lokale overheid wegens het importeren van huisdieren. Voor ieder land zullen de invoerbepalingen anders zijn, voor het ene land zal het gemakkelijker zijn om alles te regelen als voor het andere land, regelgevingen zullen ook door de jaren; regelmatig wijzigen. Er moet veel geregeld worden maar een transport van katten naar bijvoorbeeld Noorwegen vergt ook maanden voorbereiding en komt bijna op hetzelfde neer als het verhuizen van een kat naar Nieuw Zeeland/Australië (Voor Australië is het grootste verschil dat de katten langer in quarantaine moeten verblijven).

Nu we hier 1.5 jaar wonen hebben we ons eerste Ragdoll nestje in Nieuw Zeeland, uit de combinative van Bon Jovi & Daisy. Het is een nestje van 5 kittens: 4 katers en een poesje.

 

® CuanCats