Kattentaal, leer de spreek taal van uw kat door op zijn/haar gedrag te letten

 

Het is niet moeilijk je eigen kat te begrijpen, katten vertellen een hoop door hun lichaamstaal (houding en bewegingen). In onderstaand artikel over kattentaal zullen wij u wegwijs maken in de taal van uw kat.

Wanneer een kitten geboren wordt is het blind en hopeloos. De eerste dagen gaat het kitten alleen af op de lichaamswarmte van de moeder want reuk en tastzin worden pas enkele dagen later ontwikkeld. Omdat de moederpoes haar kittens wast, geeft zij ook de kittens haar geur. De moederpoes herkent haar kittens door hun eigen huidsgeur (in de praktijk komt het af en toe wel voor dat moeders niet voor hun kittens willen/kunnen zorgen, dit komt vaker voor wanneer de poes te vroeg te vroeg moeder is geworden). Het is de taak van de moederpoes om de kittens te rouleren bij haar tepels omdat ieder kitten het instinct heeft om altijd bij de zelfde tepel melk te drinken. Het kan gebeuren dat een kitten een tepel te pakken krijgt die niet voldoende melk geeft en hierdoor kan het kitten een groei achterstand krijgen. Omdat ieder kitten zijn eigen geur heeft kan moederpoes de kittens laten rouleren, het reuk orgaan van de kat is veertien keer beter dan die van de mens.

Met behulp van hun uitstekend ontwikkelde zintuigen lukt het de kat prima om zijn dagelijkse maaltijden te vangen. De kat communiceert met mensen en andere katten met behulp van zijn zintuigen: lichaamstaal, geluiden en geuren. Wij, de mens, kan ook haar kat begrijpen. We moeten er een beetje moeite voor doen. Onderstaande geeft een inzicht in de kattentaal, echter de zeer kleine details zullen ons niet opvallen. De verschillende intonaties van het miauwen en spinnen is niet zo moeilijk te begrijpen, het reukvermogen van de kat, dat is moeilijker te begrijpen want het reukorgaan van de kat en van de hond is veel beter ontwikkeld dan dat van de mens.Vluchtige duidelijke boodschappen

Katten begroeten elkaar op een andere manier dan dat de mens dat doet. De mens geeft elkaar de hand of een zoen en maakt een praatje. Katten die elkaar kennen en elkaar mogen begroeten elkaar door hun lichamen tegen elkaar aan te wrijven. Hierdoor wisselen ze geuren uit. Ook wassen ze vluchtig elkaar en mogen ze elkaars achterste besnuffelen. Ook hier bevinden zich geurklieren die bij katers sterker ontwikkeld zijn dan bij de poes. Wanneer u zelf uw kat aait over de rug zal het achterste gedeelte van het lichaam omhoog komen, dit is een manier om de geurklier omhoog te brengen, zodat hij een geur afgeeft die jij mag besnuffelen.
Als de kat zich wast is dit niet alleen om zich zelf te wassen maar ook om hun lichaamsgeur te verspreiden. Ze beginnen met zich zelf te wassen omstreeks de anale streek en hebben de poten voor zich uitgestrekt. Vanuit daar wordt de rest van het lichaam gewassen. Zo kan de geur zich langs de staart en achterpoten prima verspreiden. Wanneer de kat de mens of een bekende kat tegenkomt, gaat de staart omhoog. Hierdoor wordt de geur vrijgegeven en verspreid, dit is tevens een uitnodiging tot nader contact.

Niet alleen tijdens het wassen worden geuren uitgewisseld maar ook worden geuren afgegeven aan allerlei objecten. Dit doet een kat onderweg op diverse plaatsen als een kat van punt a naar punt b loopt. Hierdoor is het voor andere katten te begrijpen welke kat hier zojuist heeft gelopen en welke richting zij opgelopen is. Een bevriende kat laat op die zelfde plek ook haar geuren achter, dit is een wisselwerking van geuren en dus communicatie.

In woonwijken hebben de katers de gebieden scherp afgebakend. Soms delen katers elkaars gebied (overbevolkt) maar er is nog steeds sprake dat één van de katers dominanter is dan de andere. Dit heeft ook gevolgen als er een krolse poes door hun gebied komt, de dominante kater heeft de meeste rechten. Meestal laat de dominante kater een gecastreerde kater vrij toe in zijn gebied. Dat is dan ook de mindere. Gedurende de dag zal de niet-dominante kater vrijer rondlopen, dan is er minder kans dat hij wordt verjaagd door de dominante kater door de aanwezigheid van mensen en verkeer. In de schemer en avond/nacht zal de dominante kater vermeden worden.

 Het uitwisselen van geuren

De katten hebben vetklieren op verschillende plekken: de lippen, de kin, de slapen, staartaanzet. Deze vetklieren produceren een olieachtige afscheiding. Iedere kat heeft een iets andere geur.

Voordat een nieuwe kat opgenomen wordt in de groep, moet de nieuwkomer eerst de groepsgeur aannemen. Het is voor de nieuwe kat erg moeilijk om opgenomen te worden in de groep, want ze moet de groepsgeur aan nemen. De andere katten willen geen contact met haar omdat ze anders ruikt. Waarschijnlijk moet de nieuwkomer zich in het begin onderdanig moeten gedragen, anders zal de groep haar buitensluiten en zullen ze haar dwarszitten. Als de nieuwe kat eenmaal geaccepteerd wordt door een kat (meestal door de baas van de groep), dan zal de rest van de groep ook geen bezwaar meer maken tegen de komst van de nieuwkomer. Na een tijdje heeft de nieuwkomer dezelfde identiteit aangenomen als de groep. Deze opname kan dagen/weken duren. Het belangrijkste als mens is om zich niet te mengen in dit proces. Zolang het maar niet te erg wordt.

De katers hebben hun eigen territorium: zijn groep, zijn huis en zijn omgeving dat sterk afgebakend is. Poezen gebruiken hun omgeving alleen om zich te identificeren in de omgeving en aan elkaar. Een tijdelijke verandering van groepsgeur is een ingrijpende verandering waardoor de groep even of langere tijd van slag kan zijn. Voorbeelden hiervan zijn: een nieuwe baby of een nieuw meubelstuk. Het gevolg hiervan is dat de groep uit evenwicht raakt, onzindelijk gedrag kan vertonen maar meestal is dit maar tijdelijk.Zweetklieren, jagen en krabben

Een kat heeft alleen op haar voetzooltjes zweetklieren welke vergelijkbaar zijn met de mens. Dit is de enige plek waar de kat kan zweten. Op andere plaatsen op het lichaam zijn het geurklieren, deze zijn niet bedoeld, om bij warm weer, zweet en warmte af te geven. De voetzooltjes scheiden een waterachtig zweet af wanneer de lichaamstemperatuur te hoog oploopt of wanneer de kat angst heeft (de mens heeft dit ook, dan heet het angstzweet). De pootjes moeten vochtig blijven bij warm weer om te voorkomen dat de voetkussentjes uitdrogen en beschadigd raken. Bij het jagen is het van groot belang dat de voetkussentjes soepel blijven zodat de kat geluidloos kan jagen. Wanneer de voetkussentjes soepel zijn zijn ze ook gevoelig, dit is noodzakelijk tijdens het jagen in de nacht, de kat moet alert zijn op haar prooi.

De kat scherpt zijn nagels aan een boom, behang, een krabpaal of meubels die voorzien zijn van een stof die de kat prefereert. Voorbeelden hiervan zijn katoen en wol, de kat houdt niet van suede en zijde. Tijdens het krabben worden ook de oude omhulsels van zijn klauwen verwijderd en tevens geursporen verspreid. Klimmeubels en krabpalen met een sisal omhulsel zorgen er niet alleen voor dat uw kat scherpe nagels krijgt maar ook geeft het geursignalen af om andere katten in uw huishouden te informeren. Buitenshuis worden vooral schuttingen en bomen gebruikt om de nagels te scherpen en geursporen achter te laten.. De kat straalt een hoop zelfvertrouwen uit als zij krabt in aanwezigheid van andere katten in uw groep. Dit komt vooral voor bij katers om hun dominante rol in de kattenwereld kenbaar te maken.Het sproeien van katers en soms ook poezen

Overal buiten, dus ook in uw tuin, beschouwt de kat als zijn territorium. Een kat maakt zijn aanwezigheid kenbaar door te wrijven en te krabben. Voor de kat is dit de manier van communiceren. Bijna iedereen denkt dat het alleen katers zijn die sproeien maar ook poezen kunnen er wat van. Dit zijn hoofdzakelijk ongecastreerde/ongesterilliseerde katers en poezen maar ook sommige gecastreerde/gesterilliseerde katers en poezen vertonen dit kattengedrag. Let maar eens op, wanneer een poes staat te trappelen op haar achterpoten strekt en de staart in de lucht gooit. Zij zal hierna haar staart snel, kort en driftig heen en weer bewegen. Ook katers vertonen dit zelfde gedrag alleen hun urine is veel sterker van geur. Hierbij komt er in de meeste gevallen geen urine uit maar er komt wel geur in de lucht vrij die voor de mens niet te ruiken is, maar voor andere katers/poezen wel. Wanneer er wel urine uitkomt is dit een hele dunne fijne straal van 1 millimeter in doorsnede die recht naar achteren wordt gespoten. Deze urine wordt gebruikt om geuren uit te zetten voor andere katten, zeker wanneer de kater sproeit zal de geur ook voor de mens niet onopgemerkt blijven. De geurvlag bij de kater bestaat uit een sterke chemische stof uit zijn anale klieren. Ook bij gecastreerde katers bestaat de mogelijkheid dat ze toch sproeien. Het is erg belangrijk om uw kater zo vroeg mogelijk te castreren om hiermee het ongewenste gedrag te verkleinen.

In de wetenschap is aangetoond dat de urine lucht op een windstille dag tot twintig meter geroken kan worden door andere katten. Afhankelijk van diverse weersomstandigheden (wind, neerslag en zon) zal de indringende kater urine tot 14 dagen te ruiken zijn, maar de eerste dagen is deze lucht het sterkst en zal hierna langzaam afzwakken. In die periode kunnen andere passerende katten (uit het zelfde territorium) herkennen wie de urine gesproeid heeft, of het een poes of kater is en of de sproeiende poes in haar vruchtbare cyclus zit. Ook kunnen andere katten uit de gemarkeerde plek bepalen wat zijn/haar status is in de omgeving. Wanneer het sproeien binnenshuis gebeurt kan de lucht weken later nog te ruiken zijn.

Wanneer uw kat in de tuin is kunt u als u goed op let precies zien waar de markeringspunten uitgezet zijn door uw kat of een andere kat in uw omgeving. Misschien snuffelt uw kat alleen aan de markeringspunten maar het is ook mogelijk dat hij/zij er 'informatie' aan toevoegt. Andere manieren van markeren zijn het kopjes geven, wrijven tegen diverse objecten in uw tuin. Als er in uw omgeving veel verwilderde katten wonen, zal uw tuin bol staan van geurmarkeringen.

Vooral katers zullen hun ontlasting en urine op diverse plekken in en rond hun territorium niet bedekken. Dit is een niet subtiele markering maar wel effectief om andere dekkaters te vertellen wiens territorium dit is.
Zelf neemt u ook van andere plekken geuren mee naar uw huis, denk bijvoorbeeld aan uw schoenen die langs een plek komen die gemarkeerd is of uw auto, fiets of brommer die op een andere plek dan bij u thuis gemarkeerd is door katten urine/geurklieren (kopjes geven tegen de wielen). Doordat u met uw 'gemarkeerde' auto naar huis rijdt kan uw kat of de katten in uw omgeving denken dat er een vreemde kat in hun omgeving bijgekomen is met alle gevolgen van dien.

Binnenkatten daar in tegen hebben veel genuanceerder geursystemen omdat zij alleen maar met dezelfde katten te maken hebben. Aan de andere kant kunnen er via uw schoeisel geuren naar uw huis meegenomen worden die uw katten mogelijk van streek kunnen brengen. Er moet ook vermeld worden dat binnenshuis katten de territoriumdrang veel minder is. Met name bij de raskatten is dit voor een groot deel eruit gefokt. Maar zij zullen zeker de geuren van andere katten herkennen. Echter zullen zij uw schoenen niet overdadig met hun geur willen markeren.Geluiden als communicatiemiddel

Katten maken veel duidelijk door de geluiden die ze produceren. Wist u bijvoorbeeld dat het miauwen van de kat gemaakt wordt tijdens het inademen, dat in tegenstelling tot de mens, die geluiden produceert tijdens het uitademen. Een aantal voorbeelden volgen hier:

 • Ter begroeting klinkt een beschaafd en helder klinkend 'rrr'
 • Een kat kan gedempt blazen als iemand iets doet wat haar niet bevalt
 • Ergert ze zich meer, dan zal dit geblaas harder gaan klinken
 • Als je kat bang is, zal ze dit duidelijk maken door een diep, hol klinkend 'wrau wrau'
 • Katers lokken hun tegenstanders naar zich toe met een lang aangehouden 'miiiooooau'
 • Komt de tegenstander dichterbij, dan babbelt hij met een gedempt 'oer, oer'
 • Je kat kan je iets vragen met een helderklinkend 'mrrr'
 • Als je kat honger heeft maakt ze dit duidelijk met een luid, kort en aanhoudend 'miauw'
 • Kattenmoeders lokken hun jongen ook met gespin
 • Wil een kat rustig eten, dan kan ze een spinnend geluid laten horen
 • Een poes spint als ze zich prettig en veilig voelt, maar ook als ze ziek is, pijn heeft, in nood is of zelfs als ze op sterven ligt
 • Ook met de stand van de oren en de stand van de snorharen communiceert de kat

 • Een angstige kat heeft wijde pupillen terwijl de oren platliggen op de kop, net als de snorharen
 • Een boze kat houdt de oren gespitst en zijn naar voor gedraaid terwijl de pupillen zich tot spleetjes vernauwen, de snorharen staan naar voren
 • Een tevreden kat heeft de oren gespitst en ontspannen snorharen, de pupillen zijn normaal. Regelmatig zijn de ogen half dicht geknepen


 • De lichaamstaal tijdens het imponeren van andere katten

 • De kop wordt hoog gehouden
 • De kat staat enigszins zijwaarts ten opzichte van de andere kat om groter te lijken
 • De poes loopt hoog op de poten
 • De staart gaat plotseling omhoog, maar bij langdurige dreiging blijft de staart rustig. Maar bij hevige opwinding gaat de staart heen en weer zwiepen
 • De haren op de ruggegraat en staart worden recht gezet, hierdoor ontstaat een scherpe kam
 • De kat kan grommen en spugen of binnenmonds klagend miauwen. Dit komt hoofdzakelijk voor bij concurrerende katers, waarbij ze langzaam op elkaar afkomen
 • De andere kat strak, recht in de ogen aankijken
 • Vernauwde pupillen duiden op agressie
 •  

  Communicatie doormiddel van kattenlichaamstaal
  Deze kat gaat zo voor je zitten, de staart uitstrekt over de vloer en kijkt ge´nteresseerd omhoog, en daarbij zachtjes zegt ze: 'mrrr', betekent dit dat je kat nieuwsgierig is naar wat je doet. Ze wil graag weten of je iets interessants bij je hebt. Je kunt je kat erbij betrekken en laten zien wat je doet
  Deze kat begroet haar baasje begroeten. Als ze zich tegen je aan drukt en kopjes geeft kan het zijn dat ze aandacht wil. Ze wil dan graag dat je haar vertroeteld
  Deze kat ligt heerlijk te slapen en is tevreden. Als ze zich ook nog als een bolletje heeft opgerold, laat ze merken dat ze het een beetje koud heeft
  Deze kat voelt zich bedreigd, ze kromt haar rug en haar haren gaan overeind staan. Ze laat echter zien dat ze bereid is om zichzelf te verdedigen

   

  ® CuanCats

  afbeeldingen komen van:
  http://www.bloggen.be/huiskat_matthias/archief.php